Curiositats del passat

Casa de colònies - Castell de l'Areny
Casa de colònies - Castell de l'Areny
Casa de colònies - Castell de l'Areny
Casa de colònies - Castell de l'Areny
Casa de colònies - Castell de l'Areny
Casa de colònies - Castell de l'Areny

Deu curiositats de la història del poble
1) A primers de segle XX, cada diumenge es deien tres misses. Llavors, hi havia tres mossens.

2) Durant la grip de 1918, per no agafar la malaltia, hi havia gent que tancava les finestres i cremava ginebres per dintre de casa: deien que el fum de ginebre matava els microbis.

3) Durant la mateixa època, una empresa portuguesa treia fusta dels boscos de la Clusa i la baixava per un cable fins al pont de la riera de Castell. Els treballadors, que portaven uns barrets amb un plomall cap a l’esquena, també baixaven pel cable. Un cop, hi va haver un accident i una persona hi va morir: va caure a mig recorregut.

4) Ara només n’hi ha una, però antigament les campanes de l’església eren tres: Victòria, Antònia i Magdalena. L’Antònia era la més valuosa. La seva padrina, la senyora Antònia, havia ofert joies i peces d’or per fer la campana.

5) Al coll de Coma hi ha una pedra quadrada amb una creu des d’on es beneïen els termes de les cases.

6) Durant la primera meitat del segle XX, el poble es va anar despoblant de mica en mica. A les cases de pagès encara hi vivia gent però cada vegada menys i algunes d’aquestes cases s’estaven ensorrant. Finalment, al poble, només hi va quedar una dona que es deia Lluïsa i vivia amb el seu germà Jep. Quan el Jep va morir, ella va quedar sola, habitant aquell poble fantasma durant set anys. Vivia a la Torre, on ara hi ha el restaurant.

Quan la Lluïsa va morir, el poble va quedar desert set anys, fins que un dia, una colla de gent que buscaven bolets el van trobar i van pensar que seria un bon lloc per passar-hi vacances i dies de festa. El van comprar l’any 1963. Eren deu socis a comprar-ho. De mica en mica, s’hi van fer reparacions i va sorgir la idea de fer-hi colònies d’estiu.

7) Ara bé, quan els pares anaven a veure la canalla que estaven de colònies, trobaven que no hi havia cap lloc on menjar. Així, es va decidir tornar a obrir l’antic hostal.

8) La creu que hi ha a la muntanya que li dóna nom va ser posada per un grup d’escoltes que feien activitats allà dalt. La que hi ha ara no és pas la primera, ja que la més antiga es va trencar.

9) La carretera que coneixem no és pas l’originària de Castell de l’Areny. La carretera vella passava pel camp de futbol i la piscina, i va a enllaçar amb l’altra un tros més avall de Castell de l’Areny.

10) La carretera, juntament amb l’enllumenat i el telèfon, van ser inaugurats el deu de setembre de 1972 per Tomás Pelayo Ros, governador civil de la província. Més tard, van venir la piscina, el camp de futbol i el lloguer d’habitacions.

En l’actualitat, Castell de l’Areny disposa de tots els serveis necessaris perquè la vostra estada sigui del tot confortable, dins d’un marc natural incomparable.

Gaudiu de la natura, la gastronomia, l’entorn, l’art, del museu Anisoteca… Castell de l’Areny, la seva gent, les seves instal·lacions i la seva història us esperen.