L’hostal i l’anisoteca

Casa de colònies - Castell de l'Areny
Casa de colònies - Castell de l'Areny
Casa de colònies - Castell de l'Areny
Casa de colònies - Castell de l'Areny

L’hostal i l’anisoteca
Al primer pis de l’hostal, hi ha una important col·lecció d’ampolles d’anís. Segurament hi trobareu velles marques, unes de molt conegudes i d’altres no tant, totes elles autèntiques peces de museu.

Aquesta col·lecció la va començar l’any 1929 Josep Roig, de l’històric cafè Vienès de Barcelona (a la Casa Fuster, de Lluís Domènech i Montaner, situada al Passeig de Gràcia, 132, actualment Hotel Casa Fuster). L’any 1965 el senyor Roig va traspassar la Casa Fuster a ENHER, i la col·lecció, que llavors tenia 140 ampolles, fou adquirida per Pere Massana.

En l’actualitat, la col·lecció consta de més de mil ampolles, de tot arreu de l’estat, plenes i precintades. El 95% d’aquestes ampolles ja no es fabriquen. S’hi ha afegit també una petita col·lecció de sucre, tabac antic, ceràmiques, joguines… però no és tan important.

Aquesta anisoteca és l’única de Catalunya i de l’estat, i sembla que també l’única de tot el món.

Al mateix espai d’aquest original museu, hi trobem un acollidor menjador on, mentre contempleu la magnífica col·lecció d’ampolles i altres objectes curiosos, podreu gaudir de la bona cuina de l’hostal.

Al bar del restaurant, hi ha una gran col·lecció d’objectes antics d’aram penjats del sostre: hi veureu olles, cassoles, etc. Temps enrere, també hi havia una col·lecció d’armes penjades a la xemeneia del foc a terra, tot plegat d’un gran valor tant artístic com cultural, aconseguida a través dels anys.

El menjador ens ofereix els plats típics de la comarca, amb els bons productes de la terra i preparats de la millor manera. Unes quantes recomanacions: escudella i carn d’olla, ànec amb raïm, pollastre de pagès amb prunes, arròs de muntanya, fideus rossejats, postres del país…

I en les diades assenyalades, o de Festa Major, és fàcil que pugueu assaborir els plats més típics de la cuina del Berguedà: plats que tenen com a ingredient tradicional el porc, la caça, els pèsols negres, les patates emmascarades, el blat de moro…