Punts d’interès cultural

Casa de colònies - Castell de l'Areny
Casa de colònies - Castell de l'Areny
Casa de colònies - Castell de l'Areny
Casa de colònies - Castell de l'Areny
Casa de colònies - Castell de l'Areny
Casa de colònies - Castell de l'Areny

Trets d’interès cultural de Castell de l’Areny
El romànic és el tret artístic principal del terme de Castell de l’Areny. Sant Sadurní de Rotgers, Sant Julià, Sant Romà de la Clusa i Sant Ramon en són bon exemple.

Al mateix poble de Castell hi ha la l’església de Sant Vicenç, d’origen romànic, molt modificada al llarg del temps, però que conserva una notable porta d’entrada amb aplicacions de ferro forjat dels segles XI i XII.

Llocs d’interès cultural del Berguedà
Fora ja del terme de Castell de l’Areny, però molt a prop, teniu interessants visites a fer:

* Les fonts del Llobregat:
Naixement del riu (1300 m), on hi brollen les fonts entre la roca calcària i la vegetació, sota els cingles de Castellar de n’Hug. Es tracta de surgències d’aigua subterrània, alimentades per les aigües de les neus i de la pluja.

* Els Jardins Artigas:
Aquests jardins, que es troben a tocar de la Pobla de Lillet, foren dissenyats per Antoni Gaudí per a l’industrial tèxtil Joan Artigas i Alart, en agraïment a la seva hospitalitat.

* El Museu de les Mines de Cercs:
Situat a la colònia minera de Sant Corneli, fundada a finals del segle XIX per allotjar-hi la població que treballava a les mines de carbó, tot fent servir el model de colònia industrial ja arrelat a Catalunya.

* El Museu de la Colònia Vidal de Puig-Reig:
Visitant aquesta antiga fàbrica es pot observar la resclosa i el canal que desviaven l’aigua del Llobregat. A la nau dels telers s’hi mostra la maquinària tèxtil més significativa del procés de transformació del cotó.

* El Centre Mundial del Ruc Català:
Fuives és la major reserva de rucs catalans del món. El seu nucli zoològic està qualificat com a Zona Paisatgística i Reserva Natural, en una típica casa pairal catalana anterior al segle X.

* El Santuari de Queralt:
Al cim de la serra de Queralt (1200 m), s’alça la Mare de Déu de Queralt. A la falda d’aquest fantàstic mirador, anomenat “el balcó de Catalunya”, reposa la capital del Berguedà. El santuari és un centre de gran devoció comarcal.

* La Presa de la Baells:
Es tracta d’una important obra d’enginyeria hidràulica construïda entre els anys 1973 i 1976, aprofitant el congost que li dóna nom, amb l’objectiu de recollir i embassar l’aigua del riu Llobregat i de la riera de Vilada (o del Mergançol) per a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

* Sant Quirze de Pedret:
Obra cabdal de la nostra arquitectura preromànica. Cal destacar-ne les pintures murals de l’interior, per la seva qualitat i per la seva complexa iconografia, que les fa úniques. A uns 3km de Berga, s’hi arriba creuant el Llobregat pel pont Vell de Pedret, de gran bellesa i llarga història.

Teniu tots aquests indrets marcats al “mapa“. Trobareu més informació a:

Fonts del Llobregat | Jardins Artigas | Museu de les Mines de Cercs
Museu de la Colònia Vidal de Puig-Reig | Centre Mundial del Ruc Català
Santuari de Queralt | Presa de la Baells | Sant Quirze de Pedret